Kieswijzer voor Kinderen

Over de Kieswijzer voor Kinderen

In 2010 bedacht Wytze Walstra, op 9-jarige leeftijd de Kinderstemwijzer, voor de Tweede Kamerverkiezingen van dat jaar. Veertigduizend kinderen vulde de stemwijzer toen in.

Nu ruim 10 jaar later voelt Wytze Walstra nog steeds de noodzaak om kinderen bewust te maken van het belang van de verkiezingen. Met studiegenoot Milou de Schrijver, benaderde hij Kidsweek en Samsam om de Kieswijzer voor Kinderen te ontwikkelen. Walstra: “De mensen in de politiek maken belangrijke besluiten over het leven van kinderen, maar maken politiek zo ingewikkeld dat kinderen het niet altijd kunnen volgen. De Kieswijzer voor Kinderen is geschreven in een taal die voor hen wel begrijpelijk is. Zo willen we laten zien dat politiek heel leuk kan zijn.”

Samsam/Kidsweek hoofdredacteur Henrike van Gelder: “Op deze manier worden kinderen voorbereid op hun eigen rol in de maatschappij. Ze leren dat ze later de mogelijkheid krijgen om mee te beslissen tijdens verkiezingen. En hoe ze een mening kunnen vormen over belangrijke onderwerpen. Wij zijn ontzettend trots en blij dat we met dit project de krachten van twee ambitieuze studenten en onze mooie merken kunnen bundelen.”

Het team van de Kieswijzer voor Kinderen heeft ervoor gekozen om alleen de zittende partijen in de Tweede Kamer te benaderen voor deelname, net als bij vorige edities. De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft helaas geen antwoorden op de stellingen ingestuurd, waardoor deze partij niet kon worden meegenomen in de kieswijzer.

Young & Connected

De Kieswijzer voor Kinderen is een product van Uitgeverij Young & Connected. De redacties van de titels Samsam en Kidsweek zijn journalistiek onafhankelijk en hebben al ruim 15 jaar ervaring met het begrijpelijk maken van nieuws en achtergronden voor jonge lezers. Zij brengen hen in contact met nieuws en actualiteiten op een manier die aansluit bij hun belevingswereld. De merken bieden een online platform en diverse sociale mediakanalen waar de doelgroep kan reageren op leuke nieuwtjes en actuele gebeurtenissen.

www.yandc.nl

Over het democratieproject

Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Samsam en Kidsweek in de Klas hebben daarom een vakoverstijgend lespakket ontwikkeld voor groep 5 t/m 8 over verkiezingen en democratie. Het pakket bestaat uit 30 exemplaren van het tijdschrift Samsam, 30 exemplaren van de kinderkrant Kidsweek, acht lessen over democratie en een maand toegang tot beide lesmethodes.

Met de lessen worden kerndoelen van vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, burgerschap en taal behandeld. Leerlingen leren over democratie in Nederland en in het buitenland, ze leren ook debatteren en eigen verkiezingen organiseren. Leerlingen lezen verschillende teksten en werken zo ook aan hun woordenschat en tekstbegrip.

Over Samsam

In Samsam staan verhalen van kinderen van over de hele wereld en over hun ervaringen met een maatschappelijk vraagstuk of thema. Onze redactie schrijft artikelen en maakt filmpjes over deze kinderen, zodat leeftijdsgenoten in Nederland zich met hen kunnen identificeren. Bij deze verhalen en filmpjes maakt onze onderwijsredactie burgerschapslessen voor groep 5 t/m 8. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen op het gebied van burgerschap. Scholen kunnen kiezen voor een abonnement of bestellen de thema’s los.

www.samsam.net

Over Kidsweek in de Klas

Kidsweek is een echte papieren krant, voor kinderen van 7 tot 12 jaar. In Kidsweek lezen kinderen elke week het laatste nieuws uit Nederland en de wereld. Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal biedt aan de hand van het nieuws uit Kidsweek lesmateriaal aan waarbij de (kern)doelen van wereldoriëntatie en taal geïntegreerd worden aangeboden.
Het lesmateriaal is geschikt voor groep 5 t/m 8 en wordt op twee niveaus aangeboden.

www.kidsweekindeklas.nl

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over de Kieswijzer voor Kinderen dan kan je contact opnemen met de redactie van Samsam op redactie@samsam.net of met Henrike van Gelder (hoofdredacteur Samsam en Kidsweek) op Henrike.vangelder@kidsweek.nl of
telefonisch op 06-24635203.